Силвия Чанева

Разпознаваема, различна и открояваща се – такава познаваме Силвия Чанева и нейната работа като керамик. На пръв поглед нейните творения може да ви се сторят груби, асиметрични и дори хаотични. Но при по-задълбочено разглеждане еклектическите форми и магичните цветове се преплитат в несъвършено съвършенство, което е характерно за естествените форми, които придават спокойствие.

Завършва бакалавърска степен по керамика в Националната художествена академия, София през 1994 г. Член се на Българския съюз на художниците от 1996 г. Участв в почти всички изложби на българска керамика и творбите ми са изложени в Италия, Германия, Австрия и Великобритания.

Самостоятелни изложби:

2015 "100+", Testa gallery, София

2009 "The dance", Rakursi gallery, София

2009 "Objects" Testa gallery, София

2006 "Ceramics" Testa gallery, София

1999 "Ceramics" Moon of Roots gallery, Бургас

1998 "Dialogue" Gaya gallery, София

1997 "Autumn ceramics" Melon gallery, София

Групови изложби:

2016 Participation in Grassimesse Exhibition in Leipzig, Германия

2014 Participation in contemporary jewellery fair AUTOR - Румъния

2013 Participation in Grassimesse Exhibition in Leipzig, Германия

Изложения:

2001 Participated in the Art14issimo Fair в Торино, Италия, където една от нейните керамични котки е закупена от музея Torino`s Cat. 

Награди:

2013 Награда от фестивала на съвременната керамика, Съюз на българските художници, София.

2002 Награда за трето място на изложението на открито, курорт Златни пясъци, България.

1998 Сребърен медал, 8-мо международно биенале в Равена, Италия, "La porta per la Citta di Paradiso"

Влияния:

Constantin Brâncuși, Tone Vigeland, Helen Britton.

Емблематично място:

Храма Ангкор в Камбоджа

Sources: World All Details

Опиши ни един вдъхновяващ момент за теб:

Сещам се за един мой много вдъхновяващ момент. След няколко неуспешни опита да ме приемат в Художествената академия бях объркана и не знаех какво точно искам...  Както си разглеждах керамиката в бившия магазин на СБХ изведнъж усетих силно вълнение и радост, защото всъщност вече знаех, че това е нещото, което наистина искам да правя.

Как избираш материалите, с които работиш?

Материалите си избирам според идеит,е които имам в момента. Глината дава възможност да работиш свободно с формата, текстурата и цвета. Обичам да използвам и други дори гуми, бетон, метали и да ги съчетавам. Работите стават разнообразни и неочаквани.

Чрез моето изкуство...

Се надявам да доставям радост и естетическа наслада на хората. 

Разкажи ни малко повече за продуктите, които хората могат да намерят при нас.

Порцелановите ми купи и предмети са базирани на структури и форми, които наблюдавам в природата, където те са се развили в продължение на хиляди години. После интерпретирам тези форми по много личен начин, следвайки най-съкровените ми чувства и видения.

Можеше ли да ни разкажеш и малко от процеса на работа?

Материалът, който използвам за моите произведения, е оцветен порцелан. Използвам и прозрачна глазура, за да покрия вътрешната повърхност на купите. Всички форми се отливат в т. н. калъпи. За да създам една единствена форма слагам от три до четири различни слоя порцелан, което е дълъг процес. След леенето, когато порцеланът е станал достатъчно сух, използвам шкурка, за да сваля тънки слоеве от парчетата, докато придобие окончателната форма, която искам. След това идва изпичането. 

Виж всички продукти от артиста