tochka & tochka

Студио tochka & tochka е перфектният синхрон между Рада Дичева и Калин Вълчев. Симбиозата между техните разностранни таланти и общи възгледи и интереси създаде студио tochka & tochka – име, зад което стоят дизайнерски аксесоари за хранене и за дома, както и дизайнерски осветителни тела в малки серии. Предпочитат да работят главно с порцелан, заради потенциала и възможностите, които притежава, като силуетите на техните продукти са семпли и минималистични. Проявяват особено внимание към детайла и изпълнението, което прави работата им красива и качествена. Вижте сами!

 

 

Background

Студио tochka & tochka участва във форуми за дизайн като: Sofia Design Week, Plovdiv Design Week, Viena Design Week, Object Rotterdam.

Студиото работи с частни клиенти, организации, галерии, архитекти, рекламни студия и участва в кураторски проекти: галерия ТЕSTA, Studio KOMPLEKT, I/O architects , FUNKT, ARHABITS, PS-architects, Studio DontDIY, NEXT-DC и др.

Някой от последните проекти на студиото са: 2017 г. - Печели конкурс на 24Kitchen за съвременната чиния вдъхновена от традициите на балканите. Чинията става част от рекламната визия на 24Kitchen за ново предаване свързано с кухнята на Балканите.

2016 г. - Сувенир "I Love Vitosha"/Take Away Sofia - нов дизайн за българския сувенир. Проект на Studio KOMPLEKT.

2014 г. - Дизайн на плочка по чипровски мотиви за бранда SHARKA, марка български съвременни керамични плочки.

Влияния:

Nendo, Studio Formafantasma, Studio Glithero, Moooi, Droog, Tadao Ando, Anish Kapur, Christo.

Емблематична творба:

Achille Castiglioni -  Sella stool, Droog design - Chest of Drawers and Clothes Hanger Lamp
 
 Achille Castiglioni - Sella stool
 
През нашето изкуство...
 
Рада: За мен изкуството и дизайнът са потребност, пътуване. Бих искала моите работи да провокират емоции и спонтанност.
 
Каква е ролята на дизайна в живота на хората?
 
Дизайнът е посока, възможност за среща на естетиката с функцията. Той създава по-достъпна възможност на хората за среща с изкуството. Той влиза в домовете им и променя жизнената среда и тях самите. От тази гледна точка, продуктовият дизайн не е просто създаване на предмет с красива визия, а ново културно ниво. Добрият дизайн е изкуство.
 

Разкажете малко повече за продуктите, които сте изложили при нас. 

Рада: Студиото ни създава дизайн на обекти за интериора, съдове за масата и аксесоари. Сами реализираме в малки серии тази част от дизайна, която се изпълнява от порцелан и други керамични материали, защото вярваме, че отличното познаване на материала и прецизната изработка допринасят за добрия резултат. Създаваме съвременни акценти за интериора, осветителни тела, огледала, съдове и бижута и арт обекти с чисти силует и ясна идея.
 
Любим ваш продукт?
 
Salt & Pepper Set
 
 
 
В какво откривате вдъхновение?
 
Природата е силно въздействаща, но вдъхновението може да дойде от всичко, което ни заобикаля. Понякога ме провокират съвсем обикновенни нища, които виждам в различен мащаб и контекст. Темите в изкуството и дизайна циркулират и приносът на всеки автор е как ще преосмисли определена тема, какво ще е неговото визуално, пластично послание.
 
Виж всички продукти от артиста