Ясен Панов

Ясен Панов е художник в чистия смисъл на думата. С професионален опит в областта на илюстрацията и графичния дизайн, а по-късно и в интериорния дизайн, с многобройни художествени и дизайнерски изложби между тях, той никога не е спирал да създава, изследва и интегрира различни медии. Неговите предмети, свързани с домашни предмети, са продукт на тази интеграция, като се вплитат в сюрреалистични образи и графики върху разнообразни форми и силует.

Биография:

Роден съм в Санкт Петербург (преди Ленинград). Завършил съм художествената гимназия в София, а после Художествената Академия, София, специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата" при професорите Румен Скорчев, Владимир Паскалев и Тодор Варджиев.

Още от академията започнах работа с няколко издателства и държавната рекламна агенция за туризъм в България. От този период най-разпознаваемата ми работа е илюстрирането на първото издание в два тома на български на "Властелина на пръстените".

С промените от 1989 година, се промениха и хоризонтите. Освен с реклама (бил съм арт директор на едни от най-големите рекламни агенции: Interpartners, K+K Publicis), продължих и работата с издателствата. Бях и асистент на професор Паскалев и преподавах оформление на книгата, известно сега като графичен дизайн. Започнах да се занимавам и с интериорен дизайн. Най-разпознаваеми неща от този период - в областта на рекламата: слогана на турнетата на Balantine's "Отвори ме с целувка", подбранда на Nestle "Maggi малки тайни"; в областта на интериорния дизайн: ресторантите "Отвъд алеята, зад шкафа", "Медитеранео", "Торо", "Hamachi" и "Hamachi Ni", "Cinechita", всички "La Bottega"; в областта на издателствата: вестник "Култура", "ПостФактум", "SofiaAuto", списанията "Сол Пипер", "Бакхус", "Меню", "Джентълмен". Имам награди за дизайн за списание "Бакхус" и награда за интериорен дизайн на списание "Идеален дом" за ресторант "Торо". Тъй като не преставам да се занимавам с реклама има най-малко 2 билборда, всеки ден, в чието създаване съм участвал. За мен, като художник, са писали списанията "Идеален дом", "Brava Casa", "Lux Imoti".

От 1990 досега съм участвал в повече от 20 самостоятелни и групови изложби.

Влияния:

Хората оказали влияние върху мен като творец са много и надали мога да ги изброя всички. Но има някои, които наистина са ме формирали. Ще започна с професорите си от Академията - Скорчев, Паскалев, Варджиев. Винаги съм харесвал сецесиона и творците работещи в този стил - Муха, Климт, Гауди, Макинтош. Но наистина сериозно влияние са ми оказали художниците от кръга ДАДА и след това сюрреалистите. Макс Ернст, на първо място. Много са ми повлияли и фотографиите на Дейвид Хокни. Както и писатели като Габриел Гарсия Маркес, Карлос Кастанеда, Данаил Хармс и Милорад Павич.

Емблематични творби:

Плакат на Муха (който и да е), фотография на Хокни с полароид (която и да е), скулптура на Чилида (която и да е), , графичен дизайн на Ел Лисицки(който и да е), , колаж на Макс Ернст (който и да е), , "Хазарски речник" на Павич.

Разкажи ни за някой твой вдъхновяващ момент:

Когато вдовицата на Павич дойде на моя изложба и видя илюстрациите на "Хазарски речник" и се разплака.

Чрез изкуството си...

Давам частичка от себе си и удоволствие на хората. 

С какъв тип изкуство най-добре се идентифицираш?

Съвременно.

Като човек на изкуството, има ли нещо, което може да те отблъсне, да те разочарова?

Да! Работа, изсмукана от пръстите. Големите напъни. Пошлостта и арогантността.

Имаш ли любима своя творба и ако да - защо точно тя?

Последната, а после предпоследната, а после първата от серията. И така всеки ден.

Защо ли?

"..Защото никой не е през всичките седем дни на неделята, нито еднакво мъдър, нито еднакво красив. ..." М. Павич

Възможно ли е да се получи пренасищане от минимализъм?
 
Да. Малевич е един интересен пример. След като прави своя шедьовър "Бял квадрат на бял фон", се обръща на 180 градуса и започва да прави съвсем академична живопис.

Смяташ ли това за изкуство?

Photography: Alfred Stieglitz

Да, и то велико! Марсел Дюшан е един от големите на ДАДА и сюрреализма. И този негов обект не може да бъде разглеждан извън историческия момент. Тези хора са разкъсали и разпарчатосали всичко и са ни дали възможността сега да вървим във всички посоки. Преди тях посоката е била една.

Виж всички продукти от артиста