Андреа Попйорданова

 Както самата Андреа отбеляза в нас предишен разговор – основният определящ фактор за нейната работа е цветът. Ако погледнете отпечатъците от ризографа на екрана, това ще бъде очевидно. Чрез използаването на пастелната гама тя успява да придаде успокояващото усещане на детската лекота. Цветовете перфектно допълват нейните илюстрации, които изпбразяват предимно околния свят. Но работата й не е просто отражение на света около нея, по-скоро е вътрешно пътуване към искрената душа на един художник.

Влияния:

Едни от творците, които следя много в момента, са Studio Swine. Тяхната работа е изключително мултидисциплинарна и иновативна, всеки един проект е напълно различен, бих казала, че са едни изобретатли, по-скоро отколкото просто дизайнери. Работата им отговаря или предлага решения, или просто привлича вниманието, към съвременни проблеми и тенденции и са изключително гъвкави като подход и като краен резултат. Използват видео, инсталация, фотография, скулптура, продуктов дизайн... без ограничения.

Всеки нов техен проект е много интересен и различен. Любимият ми досега е Gyrecraft, едно пътуване с лодка до островите от пластмаса в Атлантическия океан, с направена от тях система за претопяване на малките пластмасови частици. От получения материал, изработват предмети, наподобяващи традиционни предмети от бита на океанските племена наоколо, които са изключително красиви. Един от следващите им проекти пък е свързан с добива на газ в Амазонската джунгла...

Sources: STUDIOSWINE

Как избираш материалите, които да използваш? 

При мен всичко се случва случайно. Мога да кажа, че понякога много ми се иска да използвам определен цвят и мога да си го представя по много конкретен начин (например, щрихован, или плътен като с боя), и това е свързано с усещането ми към дадения проект или задача, по която работя. Това определя техниката. Понякога един цвят боя може да е достатъчен да искам да започна нов проект изцяло с него. Мисля, че цветът е определящото.

До каква степен си позволяваш да експериментираш в творческия процес? 

Експериментирането за мен е най-естественият начин на работа. Почти никога не знам как точно ще изглежда нещо и всъщност не се опитвам да си го представям. 

Има ли нещо, което не харесваш от света на изкуството?

В момента това, което не харесвам, е че онлайн пространството и свръх-споделянето диктуват тенденции, които са много по-повърхностни от всякога. Някой вижда някой да рисува нещо по определен начин, харесва си го, взима си го, няма дълбочина, причина или надграждане. Прекалено много изображения имаме на разположение, и това е много разсейващо. Също така в момента е трудно да се каже какво е добро и какво не е. Няма достатъчно критика и дискусия на изображенията и дизайна, който се прави.

Illustration: Andrea Popyordanova

Какви нужди на хората адресираш със своето изкуство? 

Нуждата да се изразяват, да се оглеждат, ослушват, и да чуват. Моите работи са основно свързани с това да наблюдавам и съзерцавам.

Виж всички продукти от артиста