Кокимото

Кокимото е един от най-уноверсалните и много продуктивни български артисти. Чувства се комфортно да експериментира и използва различни изразни средства, а дори, когато не го прави, то той пак е силно рапознаваем. Комбинирането на изкуството с майсторството да рисува визуални стимулиращи изображения, води до изкуство с идентичност на марката. И като много хубави марки, Кокимото е успял да се намеси в съвременната култура.

Пресъздавам взаимоотношенията между самия мен и хората в условията на манипулирана реалност. Необикновените и помрачени светове, които представям в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации са плод както на моите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интереса ми към различни социални проблеми. Новия световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите ми. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, аз се интересувам и от по-често срещани емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работя с вече съществуващ визуален материал, който обогатявам със собствени разработки с повествователен характер. Разказвам историите си по нов начин, като насочвам вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описвам отново своите преживявания, но този път като зрител.

Влияния:

Gary Baseman, Motomichi Nakamura, Takashi Murakami, Maurizio Cattelan, Mr. Clement, KAWS, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Friends With You, Mark Ryden, Dran, Osamu Tezuka, Christo and Jeanne-Claude, Jeremyville, Jeff Koons, Ai Wei Wei, Yue Minjun, Nedko Solakov, James Jarvis, Parra, Oleg Denisenko, Bob Dob, Gary Taxali, Nitra and many more.

Емблематични творби: 

Типажа "Астро бой" на Осаму Тезука. Мики маус на Уолт Дисни, Котаракът Феликс, Алф, Пиф и Еркю, Биг бой и много други

Describe a "duende" moment you have experienced

A few days ago, I met Maradona in my dream. We had not met before, but we somehow knew each other for a long time. The joy of this meeting was mutual.

With which movement in art do you identify yourself with?

Pop art.

Sources: WIDEWALLS

Разкажи ни малко повече за нещата, които ще видят хората при нас?  

Манеки Неко Кокимото е един от т.нар. "антигерои" на Кокимото. (Антигероят в изкуствата изобщо, е персонаж, който обикновено се смята за протагонист, но е поне в някои отношения противоположен на класическия герой, а в някои случаи е и негова антитеза. Някои считат значението на думата за достатъчно обширно, за да включва и антагониста, който (за разлика от злодея) предизвиква симпатия, възхищение или уважение.)
Ако аз като автор, който работи и твори в България, се явявам "герой", то типажите които разработвам са антигерои. Махащата котка е известен японски символ на късмет и благополучие, датиращ от 17-ти век. Създаден в чест на котка, спасила живота на японски владетел в Токио, този т.н. талисман може да бъде видян пред всеки магазин или вход на ресторант в различни вариации и дизайн на фигури от порцелан или керамика. Целта е да привлича добър късмет и пари за собствениците си. Вдъхновен от японската култура, което се вижда и от артистичното ми име - Кокимото и с огромна симпатия към котките, използвах този символ, който да пресъздам чрез работите си. Добавяйки моите очи и име към вече познатата фигура от миналото, развих образа, запазвайки основните му характеристики и функции.
 
Изобразявайки махащата котка Кокимото на различни носители и в различни среди й придадох съвременен вид, а тя се превърна в един от основните типажи в творчеството ми. Разработването на типажи, известно като Character Design е отдавна заложено в културата на много страни по света, а от скоро набира популярност и в България. Кокимото е един от авторите, работещи в тази сфера, а „Манеки неко“ един от типажите, който присъства в творчеството му под различни форми.
 
Чрез техниките на живопистта, графиката, колажа и графичния дизайн, махащата котка е представена в различни времеви периоди, акцентиращи на интернационалния й характер. Силата да въздейства, като креативен елемент на вдъхновение за всеки, който го види или има в колекцията си, ще се допълни със серия тениски, торбички, стикери и картички на Maneki Neko Kokimoto, които да завършат цялостното влияние и ефект на този образ.
 

Illustration: Kokimoto

Виж всички продукти от артиста