Виктория Стайкова

Нейният свят е особено вълнуващ, различен и дори фантастичен. Всичко, което може да ти разкаже е извън пределите на познатата ни реалност, затова творбите й винаги успяват да ни отведат далеч, в пространства, които не познават граници. 

Background

Влекат ме визуалните изкуства и това на книгата особено. Професионалната ми реализация е в сферата на графичния дизайн и офромлението. Илюстрацията е неразделна част от това - визуалните повествования ни заобикалят и винаги могат да бъдат интерпретирани и преразказани. Завърших магистърска степен в Англия, която беше фокусирана върху авторската илюстрация. Това преживяване ме накара да преоткрия темите и идеите в които съм наистина заинтересована. Беше страхотно, а също така се сприятелих с много ценни хора. В момента живея в София, където заедно с ТИ-РЕ, платформата за независими издания, създаваме ежегодни проекти, междувременно работя в рекламата, както и по своите лични проекти.

Licitus

Влияния:

Haчуната фантастика винаги е била от значение за мен. Многото световете, другото, различното, това което те кара да се чувстваш неудобно в реалността - тези идеи са се превърнали в един от основните инструменти в това което правя и начина по който мисля. Винаги се пробвам да намеря другата страна на даден проблем, която е винаги скрита, тази която трябва да бъде изкарана на преден план. Този начин на работа ми помага както в сферата на дизайна, така и в моята художествената ми практика.

Как би описала креативния процес, през който преминаваш?

Творческите ми процеси са силно свързани с наблюдаване и пречупване на това което възприемаме като реалност. Има неща които предизвикат обмислянето на ежедневието ни и начина по който живеем. Въображаемото се превръща в инструмент за деконструиране на тези поведения.

Разкажи ни малко повече за творбите, които хората ще видят при нас?

Серията от принтове в Be Duende е част от първата ми публикувана графична новела Licitus.

Licitus 0/2

Това е едно научно фантастично повествование, което следва историята на главната героиня Arrow, попадаща в изолирана част от вселената, където се случват непознати за нея явления. Принтовете са илюстрации от книгата, които изобразяват тези моменти. Също така изданието разглежда и физическата конструкция на книгата и разбирането ни за традиционните графични новели чрез визуални тенденции в научно-фантастичния жанр.

Licitus 0/4

Continua Exhibition

Емблематична според теб творба от изкуството или дизайна е?

Въпрос на визуална култура : )

Виж всички продукти от артиста