Йохана Траянова

Йохана Траянова завършва “Драматургия” в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов.  Нейна силна страст винаги е било киното и визуалното изкуство като цяло. След академията открива фотографията като дисциплина, с която да изразява себе си и идеите си. Предпочита да създава неясни образи, за да провокира въображението на зрителите. Показва творбите си в специални аудио-визуални пространства, създадени изцяло за тях. Тези арт-инсталации, в които фотографиите се преплитат със звук и светлина, и които пренасят зрителите в друг контекст, са основната сила, която я движи да създава.

 

Как започна да се занимаваш с фотография?

Първоначално изцяло любителски - обикалях и фотографирах нещата от света, които ми правеха впечатление. В последствие започнах да експериментирам с образа, докато не намеря неговата идентичност. Докато не стане нещо, което умело изказва това, което искам да кажа. 

 

Вдъхновения?

По отношение на начин на работа и поглед над творчеството винаги съм черпила вдъхновение от Микеланджело Буонароти. Отделно Винсент Ван Гог, Уилям Търнър, Клод Моне, Хироши Сугимото, Хокусай и още много артисти. 

 

Какво те привлича в света на изкуството?

Да предадеш едно усещане, емоция или мисъл на зрителя, който наблюдава артистичната творбата е една магия, заключена между произведението и неговата публика. Може би това… 

 Как би описала творческия си процес?

Креaтивният ми процес започва първо с емоция и чувствто. След това идва желанието да кажа нещо, което намирам за смислено и важно. Накрая събирам тези елементи в една визуална идея, за да може тя да изглежда и да “говори” вместо мен. 

 

Разкажи ни малко за фотографиите, които ще намерим в Be Duende…

Представила съм фотографии от предходни мои проекти и изложби: Моменти, Сънувам и Къс Земя. Голяма част от творчество си съм посветила на природата. Във фотографиите ми липсва визуална конкретика, като по този начин те носят силен емоционален заряд и могат да намерят широка гама от тълкувания. 

 

Емблематични за теб творби?

 

William Turner - Margate 

Hokusai - thirty-six views оf mount Fuji 

PhilipWilson Steer - Young woman on the beach 

The Pond—Moonlight by Edward SteichenВиж всички продукти от артиста