Симо Шомов

Бижутата на Симо Шомов не са просто неодушевени предмети. Те са приказки, разказани чрез сложни, сребърни структури. Неговото умело боравене с благородния метал и смелото използване на дърво и камък се превръщат във фантастичен опит за проучване на връзката между човек и природата. Освен таланта, който притежава, Симо е любимец и заради позитивизма и харизмата, кяото носи като личност.

Влияния: 

Gustav Klimt, Friedensreich Hundertwasser, Os Gemeos, Banksy, Blu, Gaudí.

Опиши някой вдъхновяващ момент

Когато за пръв път видях приятелката ми на улицата, докато се хранеше. 

Как избираш материалите, с които да работиш? 

Работя предимно със злато и сребро, защото това са металните версии на пластилин. В същото време са здрави и достатъчно силни, за да направя мини и не толкова мини конструкции от тях. Останалите материали обикновено ме намират. Появяват се пред мен и ако ги харесам веднага откривам къде и как да ги включа.

С кой тип изкуство се асоциираш най-много?

Изкуството да разкажеш история. 

Има ли нещо в изкуството, което не харесваш? 

Това, което не харесвам е как в днешно време, когато някой рисува кръг или непредпазливо пръсне върху платно, работата му непременно трябва да бъде призната и оценена. Не ми харесва този вид самодоволство и претенциозност в света на изкуството.

Разкажи ни малко за творбите, които си изложил при нас?

Винаги съм казвал, че по-скоро разказвам истории и пиша приказки, отколкото да правя бижута. Зад всяка малка скулптура има история, която поне един човек може да разпознае като своя. Това са бижута за мечтатели.

Сподели ни някоя забавна история от твоята работа, която помниш?

Веднъж ми се наложи повторно да създам една брошка за моя клиентка, тъй като нейната я беше откраднала майнуна в Индонезия. Това показва, че дори маймуните харесват бижутата ми.

Виж всички продукти от артиста