20 илюстратори, които да следиш през 2020

Показваме ти, разбира се, и няколко родни съкровища, които обожаваме!

от Антония Баръмова

За всички илюстратори и хора, които следят любимите си художници сред тях, Directory of Illustration е сред популярните места, което събира и разпространява най-добрите в това изкуство. За всички останали, които още не го знаят, но пък се вълнуват от съвременните, млади и доказали се артисти, то сега е моментът да надникнат в това пространство, заредено с неизчерпаемо вдъхновение и таланти от цял свят.

По традиция в началото на всяка година, Directory of Illustration издава разкошно печатно издаие, което се разпространява безплатно. То каца на бюрата на всички онези, които редовно наемат илюстратори и аниматори на свободна практика.

Благодарение на CreativeBoom ние също имаме достъп до 36-то издание, което съдържа 500 страници, пълни с хиляди илюстрации от най-добрите художници, които работят днес.

Определено невъзможна задача, но от CreativeBoom са се наели да извадят своите любими 20 автора, които и ние ти показваме, защото изкуството им си заслужава да бъде видяно.

Ако и ти се вдъхновиш, както ние се вдъхновихме накрая, то някои от най-добрите и интересни български илюстратори са само на клик разстоние от теб, не пропускай да ги разгледаш!

___________________

Ale + Ale

Многократно награждаваните италиански художници Alessandro Lecis и Alessandra Panzeri са екипът зад Ale + Ale, вече повече от 20 години. Дуото е известно с необичайните си колажи, които са разнообразни като теми и сюжети.

Те са представени от студио Morgan Gaynin

© Ale + Ale

Gail Armstrong

Gail Armstrong работи с хартия, създавайки 3D илюстрации на хора, сгради, пейзажи и дори графики.

Творбите на Gail Armstrong са се появявали в National Geographic, привличали са вниманието на брандове като Rotary WatchesAnchor Butter и Milkybar.

Наблюдавайки нейната работа, човек трудно може да си представи как всичко започва от плосък лист хартия! Различните техники, чрез употреба на хартия стават все по-популярни и навярно тенденцията ще се запази и през 2020 година, а Gail Armstrong е сред най-талантливите. Тя е част от IllustrationX.

© Gail Armstrong

Iker Ayestaran

Iker Ayestaran е дълбоко навлязъл в дигиталния свят, а работата му винаги е подчертана от меки линии и ретро цветове. Iker Ayestaran е част от Shannon Associates и често е наеман от гиганти като Fortune, The New York Times, Variety, The Washington Post, The Daily Telegraph и The Economist, за своите зашеметяващи редакторски илюстрации. Iker Ayestaran е носител на множество награди и световно признат като един от най-добрите илюстратори. 

© Iker Ayestaran

Kirsten Ulve

Представена от Mendola ArtistsKirsten Ulve е илюстратор и дизайнер от Ню Йорк Сити, който смесва свеж идеен дизайн със смел цвят и куп забавления. Тя е специализирана в модата и начина на живот, карикатурата, дизайна на играчки и игри, а клиенти й включват The New YorkerGlamour и Volvo.

© Kirsten Ulve

 


Untitled I

€25.50

Salty

€15.30

Untitled III

€25.50

Morten Morland

Този талантлив норвежец живее в Лондон от 2000 г. Има бакалавърска степен по графичен дизайн, а от 2002 г. е политически карикатурист за The Times. Заедно с това той произвежда седмични сатирични анимации за онлайн изданията на вестника.

Политиката е основна глобална тема, така че очакваме да видим още от Morland и през 2020г. Той е част от Début Art.

© Morten Morland

Lisa Perrin

Многократно награждаваната илюстраторка Lisa Perrin завършва през 2013 година Колежа по изкуства в Мерилендския институт и днес работи на пълен работен ден като професор по илюстрация в MICA.

През останалото време като част от екипа на Frank Sturges, тя създава творби и за клиенти като Macy’s, Penguin Random House и Anthropologie.

© Lisa Perrin

Michael Driver

Michael Driver е илюстратор, базиран в Лондон, чиято работа е създадена с помощта на цифрови и аналогови техники. Той изработва великолепни измислени герои и създава пищни текстури за клиенти като Apple, Deliveroo и The Guardian. Работата му може да се види предимно в рекламни кампании и издателства. Michael Driver е част от студио Folio.

© Michael Driver

Sue Todd

Sue Todd буквално съчетава двата свята – аналогов и дигитален, като нейната техника включва лино принтове и дигитално оцветяване. Впечатляващият резултат й спечели клиенти като Barnes & Noble, The Wall Street Journal и Walmart.

© Sue Todd

Richard Beacham

Образи, фигури и кипящ живот – основното, което може да видите, поднесено от Richard Beacham, като въс всичко е включена и солидна доза хумор. Той е любимец на някои от световно известните печатни и онлайн издания, като за тях вече е изобразявал Тереза Мей, Тръмп, Ангела Меркел и не само.

© Richard Beacham

Matt Chinworth

Когато за първи път погледнеш илюстрациите на Matt Chinworth, от тях сякаш изскачат смели и ярки цветове, които брисуват динамична обстановка и различни текстури. Илюстраторът винаги е имал много особен и открояващ се стил, като благодарение на оригиналността си, той си спечели клиенти като The New York Times, The New Yorker и The Washington Post.

© Matt Chinworth

Mercedes deBellard

Тя специализира в портретната илюстраци, а в творбите си се наблюдава лека хиперреалистична сюрреалистичност.

И все пак, хората, които тя рисува излъчват деликатност и нежност. Със сигурност си виждал нейната работа и преди, тъй като тя работи за клиенти като Warner Brothers, Random House и The Sunday Times.

© Mercedes deBellard

Jeremy Booth

Jeremy Booth е роден и израснал в Луисвил, Кентъки, където все още живее. Любовта му към рисуването започва от детска възраст, но чак на двадесет години той започва да се занимава с графичен дизайн. По това време открива цифрова илюстрация, а останалото е история. Днес той е представен от Artistique и работата му, която се концентрира около светлината и сянката, е нещо, което той нарича “Vector Noir”.

© Jeremy Booth

Francesca di Chiara

Детските книги и причудливи редакторски илюстрации са в центъра на вниманието на Francesca di Chiara – илюстратор, който работи главно с международни и италиански издателства като Fabbri Editori, RCS, Piemme, Einaudi, La Coccinella и Usborne Publishing.

Заслужава внимание и ние с интерес ще я следим през 2020 година. Francesca di Chiara е в портфолиото на Milan Illustrations Agency.

© Francesca di Chiara

Ruby Taylor

С експлозия от ярки цветове, вдъхновени от винтидж илюстрациите и ръчно рисуваните табели, Ruby Taylor създава забавни произведения, в които цветът играе важна роля.

Adidas, Harper Collins и Penguin Random House са само част от нейните клиенти, а ние ставаме част от нейните фенове.

© Ruby Taylor

Uijung Kim

Родом от Южна Корея, Uijung Kim сега живее и работи в Бруклин, Ню Йорк. Учи изкуство и дизайн в университета Gunsan в Южна Корея и илюстрация в колежа за творчески изследвания в Детройт.

Вдъхновена от детските си преживявания със семейството и приятелите, с които е израснала, работата й е здраво вкоренена в корейската култура чрез цвят, тон и разказ. Ако нейните произведения на изкуството ви правят щастливи, това несъмнено ще направи и Uijung щастлива.

© Uijung Kim

 


FWOLER

€25.50

Fig

€15.30

Untitled VII

€35.70

 

Aart-Jan Venema

Aart-Jan Venema е още един представител на илюстраторите, които вплитат дигитални и аналогови техники в своята работа. Неговите произведения са многопластови, фантастично оцветени. Aart-Jan Venema е носител на награда за дизайн на World illust Awards 2017, а разнообразното му портфолио включва клиенти като Google и The New Yorker.

© Aart-Jan Venema

Victoria Borges

Victoria Borges е истински пътешественик. Родом от Германия, те в живяла на много места по света, включително Хаваи, Австрия, Вирджиния и не смао. Завършила е специалност “комуникационни изкуства” в университета Commonwealth във Вирджиния и сега работи като дизайнер и илюстратор на свободна практика.

Victoria Borges работи, използвайки различни медии като маслена живопис, акварел, ситопечат, дигитална илюстрация и gif.

© Victoria Borges

James O’Brien

Представляван от Rapp ArtJames O’Brien е илюстратор с неповторим талант и гигантско портфолио, което включва клиенти като American Express, Colgate and Microsoft. Със своите меки цветови нюанси, текстура и движение, James създава прекрасни реклами и дизайни.

© James O’Brien

Lars Madsen

Сред най-награждаваните немски илюстратори, Lars Madsen е известен със своите анимации, лога и персонализирани надписи за клиенти от цял свят. 2019 беше може би най-успешната му година, в която спечели и награда за отлични постижения Communication Arts 2019 Award. Със сигурност ще има с какво да ни изненада и през 2020г.

© Lars Madsen

Fatinha Ramos

Fatinha Ramos художник с португалски произход, но в момента живее в Антверпен.

След като работи в областта на изкуството и дизайна в продължение на 12 години, тя направи гигантски скок и последва мечтата си да стане илюстратор. Оттогава творчеството й се появява по целия свят и печели много награди, включително една от Световните награди за илюстрация. Обичаме начина, по който тя разрушава условностите и избягва обичайните клишета, създавайки поетични и често сюрреалистични произведения на изкуството, пълни с текстури и живи цветове.

© Fatinha Ramos for MoMA

____________________