Behind the Scenes: Николай Сърдъмов

Поглед върху работата на бижутера Николай Сардъмов след вдъхновяващата ни среща в неговото ателие в София.

от Антония Баръмова

 

 

                        

 

Всеки от нас има любими артисти от различни сфери на изкуството, чиито творби и произведения не просто харесва, а в които сякаш се влюбва. И всеки следващ път, в който се докосва до тях носи това силно чувство от първоначалния заряд. Именно това въздействие от творчеството на даден автор събужда и любопитството ни към самия него. Защо и как се е вдъхновил, кои са мислите, провокирали дадена творба и какъв е процесът зад създаването й.

 

Точно с тези въпроси тръгнах към центъра на София, където ме чакаше Николай Сардъмов в ателието, в което създава своите уникални бижута.

Преди тази среща се бях запознала с хора, от които само слушах за прекрасното му ателие и невероятна атмофера, която цари. Вече бях безкрайно нетърпелива и същевременно притеснена, защото знаех, че не е от творците, които обичат цялото внимание да се изсипва върху тях, говорят малко и премерено и ценят своето пространство.

Повлияна от уникалността на бижутата му и сякаш вградената им способност да ме впечатляват всеки път, в който ги погледна, исках да усетя въздуха и енергията на мястото, в което се раждат.

На една от най-централните точки на столицата, заключено между емблематични сгради и паметници , през огромните прозорци на своето атели Николай наблюдава постоянни поток от хора и коли, които преминават и създават усещане за кипящ живот.

 

 

 

Едно от най-красивите, творчески кътчета, на които съм била. Осъзнах, че няма нито една пресилена дума, която съм чула за този малък рай, който си е създал. Макар и не много голямо пространство, обаче с огромни прозорци, които създават усещане за простор и свобода.

Две работни маси, по които се търкалят инструменти, започнати бижута, както и други необходими принадлежности. Трета, голяма, дървена маса е разположена близо до прозорците и там сядаме преди да започна да снимам. В два огромни шкафа с множество малки чекмеджета, върху кадифени подлежки и стъклени похлупаци, са прилежно прибрани всички готови бижута.

 

 

 

Едни от основните материали, които използва са злато и сребро, но също така обича да експериментира и в една от колекциите си включва дори части от велосипедни гуми. Сам казва, че винаги се е вълнувал от свободата на изразяване и възможността да интерпретира различни материали и обекти по свой, индивидуален начин. Точно заради тази смелост да се откъсне и наруши познатия си комфорт, Николай създава наистина уникални по характер бижута.

Разбрали сме се да ми покаже някои техники от занаята и така аз приготвям техниката си, докато той довършва обеци от любимата ми негова колекция – INTERSECTIONS.

Колекция, която е наситена с особено чувство на лека суровост и грубост, съчетана по невероятен начин с лекотата на всяко бижу и контрастът, които се създава върху нежната женска кожа и грубите материи. 

Показва ми как се пилят по различни начини, както и процесът на самото оксидиране. За създаването на една колекция казва, че може да отдели много време, дори година. Всичко в доизпипване, прибавяне и премахване на детайли, усъвършенстване и обмисляне.

 

 

Идеята и вдъхновението обаче, които задвижват целия механизъм на създаване, се крият в галерии, кафенета, ресторанти, места приютили артистични хора от цял свят и от различни сфери на изкуството, но най-вече по улиците на „контрастния“, както той го нарича, Берлин. Град, които очевидно му е повлиял много и е оставил траен отпечатък в съзнанието му. Град, който го кара да се чувства свободен.

 

 

Сам споделя, че открива вдъхновение „навсякъде около себе си“. Дори една енциклопедия за насекоми, успява да зароди идеята за колекция, която е успешно реализирана под името SECRET OF THE GARDEN.

 

 

 

Зад цялото вдъхновение и творчество обаче има непоклатим дух и много работа, присъща само за истинските артисти, които не правят компромис с работата си и грабват всяка възможност и идея, която им идва.

 

 

Николай Сърдъмов продава в галерии в повече от двадесет града по света, включително Ню Йорк, Сидни, Берлин и Ливърпул. Въпреки огромната популярност и признания, които получава, в първото ни интервю с него, когато го попитахме дали личните очаквания на един артист или тези на публиката му са по-плашещи, той отговори, че определено по-притеснителни за него са очакванията на хората, защото те имат владстта и силата да убият артистичността на даден човек.

Е, за него тези тревоги са неоснователни. Николай Сърдъмов е бижутер, който не просто работи – той твори, а душата и страстта му са очевидни в бижутата му. Затова и може би винаги успява да надхърли огромните очаквания на хората чрез своя гигантски талант и упоритост. Веднъж видяни, неговите бижута никога не се забравят.

________________                          

 

Бижутата на Николай Сърдъмов може да видиш и поръчаш ТУК.

Както и да прочетеш още за автора и да се запознаеш с още факти за него ТУК