Как осъзнатото проектиране в интериорния дизайн и местните артисти могат да помогнат за създаването на устойчиво бъдеще?

Трима вътрешни дизайнери създадоха платформа с акцент върху екологичната устойчивост и стимулиране на местното производство към по-добър свят - Designitsa

                                    

 

Дизайница е платформа за интериорен дизайн и проектиране, креативни идеи и вдъхновения, пречупена през нашето виждане, светоусещане, лични търсения и преживявания. Нашата идеология се основава върху няколко основни принципа. С няколко думи  - изчистени линии, използване на толкова колкото ни е нужно, по възможност употреба на екологични и локални материали, също така позоваване на местното като традиции, артисти и продукти.

Нашата основна цел е да стигнем до клиента и неговите нужди, тъй като ние мислим, че дома е наше пряко отражение. Интериорното решение би могло да повиши нашата креативност, спокойствие и да засили нашите усещания и емоционални възприятия към заобикалящата ни среда.

Ние, Виктория, Мариета и Павлина, като архитекти и дизайнери, се вълнуваме от устойчивия и здравословен начин на живот. Наша основна цел е да преосмислим начина си на живот и пространствата, които обитаваме. Да излезем от стереотипите и да оформим дома си така, че да ни служи най-добре, както чисто функционално, така и да създава хармония във всички нива на живота ни. Домът е място, което би трябвало да ни зарежда с енергия, да бъде наш малък оазис на фона на градската джунгла. 

А замисляли ли сте се какво ни кара да се чувстваме комфортно у дома си? Най-важното е да знаем от какво имаме нужда в нашия дом - дали да си почиваме, да се зареждаме, да правим партита или да работим. Всеки човек е различен и следва домът му да е индивидуално създаден за неговите нужди, за да се чувства той на място. Така ние се стремим да създаваме проекти за всеки човек според неговия начин на живот, уникални потребности, предпочитания и разбирания за света.

С минимални промени се опитваме да създаваме максимална полза, пречупена през призмата и разбиранията на всеки един човек. Защото заобикалящата ни среда пряко оказва влияние на начина ни на живот и развитие. А дизайна е една много важна част от тази среда, защото именно изкуството и дизайна ни зареждат емоционално и е много важно те да бъдат добре подбрана част от ежедневието ни. Именно това търсене и път ни доведоха до Be Duende.

Почитатели сме на минимализма и устойчивия начин на живот. Затова се стремим да се водим от тази философия и в работата си. Стремим се да създаваме устойчива среда на обитаване с отношение към околната среда и бит. В днешно време все повече се сблъскваме с проблеми, причинени от човешката дейност и прекомерната консумация, които дават сериозни отражения върху планетата ни и местното производство. Именно тук се проектира пресечната точка за съвместна ни работа с Be Duende, тъй като имаме възгледи в една насока, а именно зачитането на тези проблеми и позоваването на местните творци, продукти и традиции, което е част от решението им.

Опитваме се нашите проекти да бъдат изградени като зареждащи и вдъхновяващи пространства, оформящи се около пунктови композиционни елементи, като тези от селекцията на Be Duende перфектно се вписват в нашата концепция и линия. Препокриваме се и стилово, тъй като наши фаворити са Wabi-Sabi, минимализъм, Scandenese или срещата между японския и скандинавския дизайн, Jangalow или съчетанието между бохемски стил и много привнесена зеленина в дома, които открихме и в техните продукти. На тази основа се разви и нашата съвместна сесия, като ние подбрахме именно тези продукти, които най-добре се вписват в два от нашите проекти. Като резултата според нас е прекрасно потвърждение за съвместяването им.

Апартамент със Scandenese усещане

Апартамента с доминиращо скандинавско и японско усещане е проектиран за постоянно обитаване. По-конкретно за Scandenese стила са характерни завладяващите, изтънчени линии, употребата на естествени материали и натурални цветове, нотката на традицията на двете култури, източния и северния привкус, съчетани с идеологията на минимализма.

Търсената концептуална линия е спрямо предпочитанията на клиента към конкретните стилове, на които по-конкретно се е спрял и повлиял след обиколки по света по работа и за удоволствие. Решението е умишлено насочено към минималистичните закони и подредба като целта е да се образуват множество подгрупи от елементи, които да въздействат самостоятелно.

А всяка група да има свои център около, който да се развива композицията. Проектирано е така, за да може спомените и ценностите, върнати от новите пътувания да откриват и заемат своето място в дома на пътешественика. Като всяка група да препраща към съответно място и преживяване, така интериора става зареждащ и вдъхновяващ за нови начинания.

Всяка група е подвижна и може да мени мястото си, за да се превърне и дома в едно своеобразно приключение и отражение на клиента ни. Подбраните продукти от Be Duende също са в конкретния стил, като се спряхме точно на тях заради препокриването с идеята зад това интериорно решение и търсене.

Апартамент в Jungalow стил

Втория апартамент е еклектичен отново и по-конкретно насочен към Jungalow стила с Mid-century и Wabi-Sabi елементи. В Jungalow е залегнала употребата на естествените материали, живите цветове, смелите шарки, пресъздаването на дивата природата в дома ни, еклектика от мебели и декорации. Едновременно тропически и бохемски, ретро и уютен! Студиото е проектирано така, че да се отдава краткосрочно.

Собствениците са любители на бохемския стил и начин на живот, като също държат на докосването до природата и внасянето й в дома. Целта на проектното решение е максимално близко докосване до възгледите на клиентите, като момента със зеленината се застъпва от тропическия тапет поради липсата на постоянно присъствие. Тук проекта стъпва върху любими мебели на собствениците, които по-конкретно застъпват Mid-century усещането в решението. Като те са реставрирани и са презаредни за нова употреба и живот. Също сме ползвали тяхна любима рамка претърпяла счупване, но с едно залепване в Wabi-Sabi стил отново има главно присъствие в композицията. Тук перфектно се вписаха продуктите на Be duende и в тези стилове, а от тях можеш да се вдъхновиш за дълго и неспирно.

В заключение за съвместяването ни може да кажем, че интериорните продукти от подбора на Be duende придадоха нов и уникален вид на проектираните от нас решения и внесоха една нотка на артистизъм и вдъхновение, които трудно могат да се открият в наши дни. Духа на дома застъпен от личното творчество и докосване ни довежда до един другоизмерен уют и разтваряне. Можем да кажем, че тези продукти не могат да се класифицират нито стилово, нито цветово, защото точно и те като нашите проекти и клиенти са строго индивидуални и допринасят за всеки от нас за различно съпреживяване с тях.