Какво ново от Т Е З Г Я Х

Владислав Петков – лицето зад Т Е З Г Я Х и няколко въпроса, които с любопитство задавахме, докато се радвахме на новата серия керамични съдове.

от Антония Баръмова

Той изгражда свой собствен, непринуден и автентичен стил, благодарение на който много хора го обикнаха. Влюбва се в керамиката и занаята случайно, но признава, че онова омагьосващо чувство още не си е отишло. И, понеже ще има много още какво да даде на изкуството, затова и ние с гордост го привлякохме в семейството на дуенде, за да споделяме всичко красиво и интересно, което твори!

Владислав Петков – лицето зад Т Е З Г Я Х и няколко въпроса, които с любопитство задавахме, докато се радвахме на новата серия керамични съдове.

Ти, изобщо как започна да се занимаваш с керамика?

Глината попадна случайно в ръцете ми. Мисля, че беше в далечната 2003 година. Бях последна година студент в чужбина и реших да се запиша на кратък курс. Оттогава съм все така омагьосан от това.

Прекрасна медия. Можеш всичко да сътвориш, стига да се научиш как да печеш правилно.

Едва 2015 година с Мила Върбанова основахме Т Е З Г Я Х. Тогава се сдобихме с оборудване, което е подходящо за керамично ателие, но оттогава не мога да спра да се калям. Като самоук творец в тази област все още откривам много предизвикателства, които ме вдъхновяват и ме карат да не спирам.

Може ли да се каже, че повече хора у нас се завръщат към този занаят, но със съвременен прочит на дизайн и визия?

О, да, определено. В България, както и в световен мащаб, керамиката е в пика си. Все повече съдове и предмети за интериора се правят от глина и порцелан. Масово в социалните мрежи се разпространяват различни видеа, които показват как хора работят с глина и създават интересни дизайни. Визията и стилът са изключително персонални или са познати форми, преработени по различен и нов начин. И, да, мисля че има повече хора днес отколкото преди 5 години, които учат занаята и създават свой собствен дизайн.

Коя е най-интересната част от процеса?

Процесите са няколко и всички са по свой начин забавни и интересни. Винаги има елемент на изненада. За мен лично, най-вълнуващ е крайният етап на оформяне на даден предмет. Тогава даваш живот на самата форма.

Разкажи ни повече за последната серия, която пусна при нас?

Последната серия предмети е направена от ва вида черна глина, която е и основата на моето вдъхновение. Самата глина позволи определените форми и текстури да се създадат. Работата е изцяло ръчна, като буквално с нож са доизпипвани някои от формите. Желанието ми беше да постигна елегантност и семплост във всеки един обект и с това да ги отлича от масата.

Какво друго "готвиш"?

Готвя се трескаво за няколко проекта... Съвсем скоро ще е готова нова серия предмети, стил caveman, както и няколко големи скулптурни обекти.

 Виж всички продукти от автора.