Кратки истории за вечни времена

от Антония Баръмова

Вярваме, че във всяка творба и произведение на изкуството, е "вградена" и частица от душата на всеки неин автор. Малко парче любов, с което идва и безсмъртието на емоцията, която остава след нея. И, когато става въпрос за безсмъртие, нямаше как да не припомним и една от любимите ни истории, която ни разказа бижутерът Николай Сърдъмов, още когато се запознавахме с него и работата му. 

Нейното начало започва във Франкфурт. В галерия Feinform пристига жена, която има особена поръчка. Дамата търси бижутер, който да изработи пръстен, в който да бъде поставена костица от починалия й мъж. 

Unsplash

Предизвикателството с направата на пръстена се оказва задачата, която получава Николай Сърдъмов, след като от галерията му се обаждат. А той се съгласява и създава пръстен с куха сфера, в която е прибрана костта. Така при движение тя също се мърда и издава тих звук. 

"Това стана нещо като музикален пръстен, който напомняше на жената за нейния мъж, който всъщност е бил музикант. Още тогава ми се стори много трогателна история – жена, която искаше да носи съпруга си до нея.", спомня си Ники. 

За любовта между двама, между два свята, между тленното и вечното. И за красивите идеи, които могат да ни хрумнат само, когато сме истински влюбени.

Всички продукти от автора