Behind the scenes: OURHOOD

Хвърляме по един поглед в ателието на Ourhood, за да научим малко тайни за производствения процес, материалите и значението на семейните ценности

от Антония Баръмова

                                  

В един от най-горещите дни от началото на лятото бягам от лудницата на града, за да отида в райско кътче в покрайнините на София, където Любо ме чака за снимки.
Той и жена му Яна са създателите на бранда за ръчно изработени мебели и предмети от дърво и желязо – OURHOOD.

Яна е на работа и Любо ме посреща сам между няколко красиви къщи, с прекрасна зелена поляна, където ме кани да седна преди да започнем. Жадно впивам поглед в хамака не далеч от мен и се наслаждавам на спокойствието, докато обменяме идеи за общата ни работа и се настроиваме да започнем снимките. Невъзможно е човек да не забележи всеки малък детайл около красивите къщи и подредения двор – люлката на дървото, цветята, огромната веранда пред една от къщите и мирисът на прясно окосена трева. Място, което те кара да потънеш в безвремие и да се наслаждаваш.

Говорим си какво и как ще заснемем, после Любо ме подканва да го последвам в другата част на двора, където спокойно ми разказва за всеки етап от обработване, който ще ми покаже. Работи върху поредната поръчка за маса, която трябва да направи, а аз потъвам в усещане, че съм на село, може би дори през детските си дни на вакация и под жаркото слънце, между зелените дървета изваждам камерата и започвам да снимам.

Докато обикалям и попивам всяко движение, той разказва за полирането, изчистването на фините пръшинки по дървото, за маслото, което трябва бързо и много прецизно да се нанася и още и ще интересни похвати в занаята. Въпреки силния шум от машините и разхвърчаните стружки, той до такава степен е усвоил всяка част от работата си, че я е превърнал в истинско успокоение, момент сякаш на усамотение, отдаденост, сливане с природата под ръцете му и около него. Разказва ни и как всъчност цялата тази любов към дървообработването тече във вените му още откакто е помагал на дядо си в неговата работилница. Тогава започва да се учи на този занаят и макар, че много по-късно това се превръща в обща сбъдната мечта за него и Яна, то през годините никога не е спирал да майстори мебели, както за общия им дом, така и за приятели.

   

Photo by: Antoniya Baramova                 Photo by: Plami Doncheva

 

За любовта на двамата към естествените материали говори начинът им на живот и отношението, с което вършат своята работа. Знаят историята на всяко дърво, което се използва за направата на минималистичните, дизайнерски маси и с много прецизност и внимание се стараят да запазят всеки детайл, творение на природата. Защото вярват, че той разказва история. Точно, както и самите те казват, че се опитват да създават предмети, върху които всеки сам може да напише своята собствена.

Независимо дали обзавеждат работно пространство или дом и двамата вярват, че е важно тези места да са запълнени със смислени и ценни предмети, възможно най-близки до естествените материали, до които сме свикнали да се докосваме още от малки. Освен в прецизната и внимателна изработка на мебелите, цялата философия, върху която те строят своя бранд, се вижда и в минималистичния дизайн, който се старае да запази естествените форми на дадено дърво и да открои всеки отпечатък от природата.

Наблюдавайки процеса на работа, осъзнах, че не просто красивият, изчистен дизайн и качеството са им спечелили всички клиенти. Всичко, което правят е попило от техните емоции и чувства и се чете послание да създаваме с любов, да ценим и пазим историята на всяко нещо, до което се докосваме.

Няколко часа снимки и приятни разговори ни отведоха към своя край, а аз определено не бях готова за него. Но пък научих много.

 

                                                       Photo by: Antoniya Baramova              Photo by: Plami Doncheva

 

OURHOOD не е просто проект. Това е сбъдната мечта.

Една наистина вълнуваща среща, която зарежда и усмихва, защото освен креативността, страстта и усърдието, с което знам, че са създадени тези мебели, тя напомня, че зад всичко това стои една продължена семейна традиция, талант, много любов, желание и страст да се създават красиви, практични и полезни предмети, в които, сигурна съм, всеки би се влюбил.

Рядко срещаме хора, които да ни пленят от първия момент, но пък когато това се случи, за тях и за това, което правят искаме да разказваме дълго и на възможно най-много хора. Защото вярваме, че техният път е начертан, за да стигнат далеч в начинанията си.

Любо и Яна са едни от тези хора. За тях и бранда им за дизайнерски мебели от дърво OURHOOD сме сигурни, че ще се говори все повече и повече.