pottery & poetry с колекция вдъхновена от българския фолклор

Pottery & Poetry е бранд за съвременна керамика, който както става ясно от името, комбинира керамичните си произведения с поезия, придавайки едно специално значение.

от Be Duende

Кой стои зад Pottery & Poetry?

Ние сме Мария Балева и Зорница Генова - архитект и адвокат. Свързва ни дългогодишно приятелство, което се крепи на подобната ни емоционалност.

За колекцията PIPERKI, която представяте при нас, сте използвали цветове характерни за българския фолклор. Има ли някаква символика, която седи зад тези цветове? 

PIPERKI е доста характерна и моменталната адоциация бе с нещо обвързано с етноса ни. Винаги сме харесвали сполучливите проекти, които комбинират съвременни техники и похвати в изкуството с традициите. В случая използвахме най-характерните за Българския фолклор цветове, които освен естетика имат и символика. Например зеленото се смята за мъжка сила и плодовитост, растеж, жизненост; бялото е девственост, непорочност, чистота; червеното освен кръв е огън и сила, жълтото - слънце, плодородие, често се има предвид злато, което е божественото; черното пази живота от силите на смъртта. 

Съществува ли този елемент в други ваши колекции? 

Има и други колекции с червени и зелени глазури, но с по-различно звучене и стил. В BLISS например има много зелено и червено, но там нещата навяват на свежест и природа.  SUNSHINE е име, което дойде със заряда от ярки цветове, а GISELLE е колекция, която безпорно излъчва класа, финес и грация...

Какво друго ви вдъхновява в създаването на формите и цветовете в произведенията ви? 

Формите произлизат основно от техниките, с които правим керамиките си - не използваме колело и калъпи, а по-скоро скулптурни похвати. Желанието да си дадем свобода да правим различни неща всеки път. Както се вижда варирането в стила на колекциите е сериозно. Ако поставите GISELLE до KURINUKI, едва ли някой незапознат с Pottery & Poetry ще отгатне, че става дума за един автор. Тоест, ние сме обратното на “опитвам се да намеря своя стил”. Не, искаме да опитваме от всичко, това ни вдъхновява.

Какъв точно е процесът при комбиниране на керамиката с определените стихове?

Като цяло прицесът е недефинируем. Няма рецепта за идейните ни проявления, както и за комбинацията им. Стараем се да не вклиняваме нещата в излишни рамки, защото това ни напряга и пречи на енергията.

Описвате проекта си като “спонтанен”, като “интуитивно пътуване” и “взимане на почивка от обичайното”. Успявате ли да запазите същинската философия, предвид факта, че все пак развивате бизнес и какви са предизвикателствата? 

Да, има предизвикателства и е съвсем логично наличието на стрес под една или друга форма да пречи на “творческата магия”. Има и друга страна на развиващият се бизнес. Когато се самоцензурираш, за да се харесваш на по-широка аудитория. Стараем се да не правим компромиси в този смисъл.

Като се има предвид, че живеем в едни от най-несигурните времена и навярно е трудно да се планира за дълго време напред, все пак как си представяте развитието на бранда?

Времената не са никак трудни за онлайн бизнеса. Точно обратното. Цифрите на световните анализатори показват бум на този вид бизнес и е съвсем логично. Даже успехът ни се дължи до известна степен и на това. Имаме идеи за бъдещето, но за сега бързаме бавно. Нещата следва да стават плавно, за да няма загуба на творчески ресурс.