16 аналогови портрета от българското поколение на прехода

A series of photographs from fifteen different photographers showing a candid portrayal of Bulgaria's generation born post-89'.

от Васил Владимиров

                    

 

За тази статия в блога ни имахме удоволствието да се колаборираме с Теодор Тодоров и с неговото въображение, събрано в инстаграм страницата @bganalog – място, което изгражда един портрет на част от съвременната българска младеж. Всички кадри са заснети на филм, а портретната фотография преобладава като съдържание.

В дигиталната ера, в която се правят хиляди селфита, докато се намери перфектния ъгъл и се прикрият всички недостатъци, портретът заснет на филм притежава нещо много специално. Манията по съвършенството, която дигиталната среда изгради идва със своята цена, а валутата е автентичността и индивидуалността. The essence of film photography does not allow that, and although you can be very liberal in the use of film, it’s still highly unlikely (mainly due to the high costs associated with #shootingfilm), that you will make a dozen shots of the same thing in order to get the perfect result.

Без да се омаловажава работата на фоготафите, използващи съвременни камери, филмовата фотография в дигиталната ера е като лъч светлина, който показва нещата такива, каквито са, а не такива, каквито имат потенциала да бъдат.

@bganalog е не просто група, която адмирира аналоговата фотография, но и място, на което се показва младостта във всичките й форми, таланти и проблеми. В страницата, както и в тази статия може да видите 16 портрета от 15 фотографа от това поколение. Поколение, което се оформяло под влиянието на най-добрите и най-лошите аспекти на социализма и капитализма. Поколение, което е артистично, чувствително и демократично. И понякога макар да сме заровили глави с поглед към дебелия, студен, български сняг, то все пак гледаме оптимистично на бъдещето и възможностите, които то ще ни донесе.

*Заглавна снимка: @blahbamm

 

                    

 ↑ @chilldays ↑

↑ @banichkasassirene ↑

↑ @muzich_photography ↑ | @piqbira                                                     ↑ @__murmullo__ ↑

↑ @dgazzellini ↑

↑ @kakroai ↑

↑ @teodortodorov89 ↑

↑ @asiakaisia ↑

↑ @_.achography._ ↑

↑ @dismissivepieceofshittt ↑

 

↑ @blahbamm ↑

↑ @sanya.sana ↑

↑ @mimimousee ↑                                                                                   ↑ @nevflare ↑

↑ @ivo.nedyalkov  ↑

                    

 

Създадена от Теодор Тодоров през 2017 година, @bganalog е страница, която се споделя аналогова фотография с идеята да се покаже, че тя е жива. Хората, които искат да допринесат за страницата могат да използват тага "bganalog" в своите снимки и така да бъдат открити. Следвайте BGANALOG в Instagram.

Тодор може да откриете на @teodortodorov89