Четириноги на ресни

Малко от света на съвременния скулптор Troy Emery

от Антония Баръмова

Древните художници са смятали, че скулптурата трябва да бъде създадена от твърд материал, мрамор или глина, докато съвременните автори мислят напълно извън тези досегашни тенденции. Трой Емери е абсолютният пример за творец, който се отдава до край на експерименти, харесва различното мислене и внушение, търси необикновени изяви и нестандартни техники.

Обожава текстила и скулптурата и е намерил пефектното им съчетание. Художествената му практика обхваща и живопис, но в последните години той е фокусиран в създаването на текстилни скулптури, наподобяващи различни животни.

Последните му творения на екзотични хибридни създания изобразяват няколко вида четириноги, които са покрити с дълги ресни и им липсват отличителни черти. Въображението на зрителя има достатъчно голяма роля в дообрисуването на животните, които в изкуството на Трой Емери изследват разликите, които съпътстват изкуството и занаята.

Многократно награждаван, със солидно портфолио и множество изяви, произведения на Трой са притежание на не малко държавни и частни галерии и музеи из цял свят. Показваме някои от последните му творби, иначе ние продължаваме зорко да следим всички новости и проекти, с които се захваща в неговия сайт.