Художници вдъхват нов живот на някои от най-емблематичните постери от Montreux Jazz Festival

А ето как, ако те бива в рисуването, и ти можеш да подредиш своето име до тези великани

от Антония Баръмова

"Там, където се раждат легенди" - мотото на един от най-емблематичните джаз фестивали Montreux Jazz Festival. Хич не е случайно избрана фраза, която бележи пътя на много икони в джаз музиката. Фестивалът е създаден през 1967 година от Клод Нобс и оттогава оказва сериозно влияние върху фестивалната култура и утвърждаването на джаз музиката по света.

Две горещи седмици от всяко лято, на брега на Женевското езеро над 250 хиляди души живеят в ритъма на джаза, но тазгодишната магия беше отменена поради пандемията от коронавирус. През април организаторите обявиха отмяната на 54-то издание на фестивала, но пък това ускори креативният процес и така се роди идеята за нов живот на някои от най-силните и запомнящи се плакти, създавани за събитието.

John Armleder, Yoann Lemoine (Woodkid), Zep, Luciano Castelli, Malika Favre и Ignasi Monreal, са само част от участващите в тази страхотна инициатива.

За последните 50 години фестивалът повери изготвянето на официалните си постери на художници от цял свят. През 1983 година Кийт Харинг създава серия от плакати, а през 1986 си партнира си с Анди Уорхол за нова порция. Съвременният дизайн пък идва от имена като Йоан Лемоан (Woodkid), Малика Фавре и Кристиан Марклай.

Интерпретациите на седемнадесетте художници са истински вдъхновяващи, някои с нотка на тъга, гняв или пък хумор. Важното е, че и те ще живеят свой свобствен живот и дори могат да бъдат закупени от montreuxjazzshop.com, като дано не ви казваме късно, тъй като тиражът е ограничен до 100 бр.

Още една хубава новина съобщиха организаторите на фестивала, за да не се губи духа и емоциите около събитието, фестивалът обяви и свой конкурс за дизайн. До полунощ на 12-ти юни 2020 г. Всеки, който иска да участва, може да се включи със свой постер на тема „Тихите брегове“. Всички избрани на по-късен етап творби ще бъдат представени на уебсайта на фестивала, а победителят ще бъде избран сред 10-те най-добри кандидатури, които ще се оценяват от вътрешно жури, а гласуването ще се извърши чрез социалните мрежи. Победителят ще си има специален пропуск за Montreux Jazz Festival 2021 и... своето има до големите, оставили своя отпечатък върху визуалната магия на този прекрасен фестивал!

Bruno Gaeng

 Malika Favre

Francis Baudevin

Greg Gorman

 John M Armleder

Albin Christen

Ignasi Monreal

 Luciano Castelli

Giovanni Riva

Per Arnoldi

Richard James North

Roger Bornand

Romero Britto

Zep

Yoann Lemoine (Woodkid)

Matthias Winkler

Oscar Oiwa