Мраморни мисли от Fabio Viale

Грандиозно по италиански

от Антония Баръмова

Бяга от клишетата, провокира смело и не се вмества в никакви рамки. Той е италианец, той е скулптор, той е Фабио Виале. В един от най-разпознаваемите си проекти изрисува класически скулптури с татуси, вдъхновени от руските мафиотски банди и японската Якудза.

Мраморът се скри зад тъмни символи, като контрастът между традиционното и съвременното имаше отчетлив и доста интересен резултат.

Всяка негова творба е провокация. Остра, пробождаща мисъл, която има натрапчиво, но и необходимо присъствие в съзнанието. Последната такава идва с „разказ“ за разруха и реконструкция, изобразен чрез лавини от мраморни камъни, които се спускат от таваните и изпълват пространствата на галерия Galleria Poggiali във Флоренция, като част от текущата изложба на автора "Acqua alta High Tide".

В разпръснатите каменисти купчини се открояват няколко отсечени статуи, пачрета от керамични съдове, мраморни глави и крайници. Колосалната инсталация от тонове камъни и мраморни скулптури задава силно драматичен фон в цялото галерийно пространство. Изложбата на Виале е последващ тап от мащабния пърформънс ROOT’LA, който артистът проведе насред огромно находище, в което традицинно се изхвърлят неизползваеми материали.

Статуите, които тогава авторът хвърли по каменистия склон бяха метафорично предадения акт на изкачване на една планина, от върха на която той пусна изкуството да се търкаля, деформира, променя и модифицира, превръщайки се в едно цяло с нея. "Накрая е трудно да различим камъка от мраморната глава и за мен това е метафора на нашия живот", споделя Виале. Инсталацията изглежда като триизмерна планина и само от определено разстояние е възможно да се разграничат частите от скулптурата от самите камъни. Сякаш скулптурите се връщат към своя корен – мраморния камък.

В Galleria Poggiali авторът пресъздава част от спектакъла, като позиционира каменните отломки и повредените мраморни скулптури, като с това илюстрира процес на разпад и възстановяване, на падение и изкупление.