THE BIG FRONT ROOM – The 02 Apollo Manchester - A Year in Pictures

Живот в ритъма на музиката в едно от най-емблематичните места в Manchester - 02 Apollo. От фотографа Harry Potts

от Антония Баръмова

Годината е 1938, датата 29 август. В Манчестър отваря врати ново кино в стил арт деко, за което навярно никой тогава не подозира, че ще се превърне в една от най-емблематичните сгради, подарила незабравими емоции на всички свои зрители. С времето сградата придобива статут на концертна зала и в историята остава иконично място именно като такава. O2 Apollo оставя отпечатък с сърцата на много поколения, а между всички тълпи от хора, които редовно посещават взривяващите концерти на изпълнители и групи, е местният фотограф Harry Potts. Така пред неговия обектив се озовават The Ramones, AC / DC, The Jam, Iron Maiden, The Who и Thin Lizzy.

Още като юноша в края на 70-те и началото на 80-те години, Harry Potts прави опит да съчетае страстта си към фотографията и рок музиката, но във време, в което снимането в залата е ограничено, или още по-точно казано – забранено, това се оказва истинско предизвикателство. Разбира се, изобретателността на креативните натури е изумителна понякога, а и добре че е така, за да можем днес да се радваме на "живи" кадри, уловили неповторимото. Harry Potts признава, че често му се е налагало да разглабя камерата си, която напъхва в панталоните си, трепери дали ще мине прегражденията и след това прилежно и спокойно сглобява всичко, за да може да снима. Романтизмът на тези години е наистина вълнуващ, но те отминават и през 1982 година фотографът се връща на своето любимо място, решен да заснеме легитимно всички групи от първия ред на сцената. Тогава е студент по фотография и решението, което му хрумва, за да се добере до най-челните места, е да кандидатства за пропуск от звукозаписните компании като фотожурналист, който твърди, че работи за няколко музикални списания. Твърди... защото тези списания, всъщност дори не съществуват. Но пък той получава точно каквото иска.

Близо четиридесет години по-късно Harry Potts се връща пред O2 Apollo, за да документира емблематичния театър, който го вдъхновява още от началото на кариерата му. Днес Harry Potts е преподавател по фотография в Манчестърския колеж и бивш фотограф на MEN Media, магистър по фотография със страст към визуалния разказ. Проектът, наречен The Big Front Room, е една от най-интересните и вълнуващи поредица от фотографии, които ни отварят вратите към култовия, кипящ живот в O2 Apollo.

johnny-marr-crowd-1

The horn section of Jools Holland’s Rhythm and Blues Orchestra warm up backstage

The horn section of Jools Holland’s Rhythm and Blues Orchestra warm up backstage

Dua Lipa

Johnny Marr

Johnny Marr

Ultimate Elvis: Ben Portsmouth

Kaiser Chiefs

Heritage

Manson fans

Marilyn Manson

The Bootleg Beatles

Tickets from iconic Apollo shows

Paint it Black: Theatre technicians keep the stage and its walls painted black, providing a blank canvas for the visiting stage shows

 Harry Styles: Fans camped out and queued for up to three days to guarantee the best view of their heroHarry Styles: Fans camped out and queued for up to three days to guarantee the best view of their hero

Metal fans