Йоханесбург през очите на Khanya

Този път разглеждаме Йоханесбург през фотографии, разкриващи искреността на хората в този юноафрикански град. Кадрите са заснети от една чиста душа, която много обичаме - Виктор Бобчев.

от Be Duende

                    

 

Вглеждайки се във фотографиите по-надолу, няма как да не се замислим колко чисти и искрени изглеждат обектите на снимките. Можем да разпознаем толкова много различни емоции, които се четат по лицата на хората и същевременно не се чувства никаква поза и режисираност – всичко изглежда се случва без усилие. Познавайки Виктор като човек, това съвсем не е изненада. За да се уловят толкова откровени моменти от „улицата“, то те трябва да са видени от човек с чиста душа, който разбира и познава заобикалящия го свят. А Вктор определно е такъв човек. Преди да се потопите в този малък микрокосмос прочетете какво има да каже и самият той:

„Щом свиканх с южноафриканската околност имах желание да навляза по-дълбоко, да се потопя в този свят извън физическото. Разхождах се из центъра на Йоханесбург с нагласата, че съм съзнателен наблюдател и всеки ден се съсредоточавах върху това. Това е страна на хора с дълбока душевност. Страна с трудно минало, но с много скрита красота, която всъщност се виждаше всекидневно.

Въпросът после беше да уловя ежедневните практики от живота на хората там, които остават незабелязани, за да покажа онова, което знам, че всички усещат.

В известен смисъл исках да покажа белите южноафриканци там. Нещо реално, което обаче всички избягват в собствения си град. Осмелих се да отида на места, на които на белите хора беше категорично казано да избягват. Престъпленията и убийствата бяха реалност в ежедневието, но пък цялостно доминираше усещането за туптене на този град в един ритъм от усмихнати хора, които бяха икономическия гръбнак на една цяла нация.

От таксиметровите шофьори, просяците и уличните търговци до средната, работническа класа, всички носеха специална искрица в себе си. Нещо, което по-късно и аз исках да нося. Казват, че Африка открадва малко от сърцето на всеки, който е видял нейния пламък. Аз мога да го потвърдя.“.

 

                    
 

_________________________

Виж още от фотографията на Виктор в nstagram @khanya___ или Facebook @khanya.project

За контакт може да го откриеш на photography@khanya.info